Silat Gerak Lapan

Salah satu daripada beratus atau mungkin lebih silat-silat di negeri Pahang yang hampir lenyap adalah silat gerak lapan. Silat ini adalah terletak pada langkahnya sebagai pengenalan dan bukan dikenali pada namanya. Tapi pada hari ini agak sukar untuk mengenali silat secara begitu lalu saya namakan silat langkah lapan.

Nama langkah lapan saya gunakan kerana saya teringat akan cerita guru saya bahawa semasa beliau bertelaah dengan seorang guru yang juga rakan seperguruan gurunya  tentang nama silat ini, guru tersebut telah membuat tafsiran terhadap gerak dan tapak langkah silat ini lalu beliau menamakan dengan nama silat tersebut .

Gerak silat ini juga ada terserap kedalam gerak silat seni Melayu Pahang kerana guru-guru dahulu berguru kepada ramai pendekar sebelum dirinya bergelar pendekar maka itulah dalam silat seni melayu pahang terhimpun serba sedikit silat-silat lama di Pahang.

Ada pun Silat Gerak Lapan adalah dibawa ke Lipis oleh seorang pendekar yang merantau semasa mudanya ke Endau disekitar tahun 1900 dan telah menuntut dari seorang guru silat disitu bernama Awang Tareh dan Guru Awang Tareh adalah Awang Mat Zain.

Advertisements

3 responses to “Silat Gerak Lapan

  1. diharap, dapatlah saudara menjadi follower dalam blog sy ini..terima kasih

  2. silat langkah lapan ni mainannya mcm mana ye

  3. salam..boleh ceritakan detail tentang awang mat zain?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s