Rahsia silat-Langkah Seribu

Ramai daripada kita menganggap langkah seribu adalah tindakan lari dan tentulah dikaitkan dengan sifat takut atau kalah. Malah dalam ilmu persilatan juga sering dikiaskan dengan buah langkah seribu adalah yang paling mudah dipelajari kerana hanya perlu berpaling dan pecut lari.

Tapi sebenarnya ‘langkah seribu’ adalah satu tahap yang cemerlang dalam berpencak kerana disini pesilat telah mencapai kemahiran tinggi dan tidak mudah ‘mati’ atau sumbang dalam mengatur langkah. Walau diasak dan diserang hebat dari pelbagai sudut tapi bagi sesiapa yang menguasai rahsia langkah seribu tentu dapat melepaskan diri, insyaAllah. Dalam usaha mencapai tahap sebegini tentu banyak masa serta jurus dan tapak yang mesti dipelajari dan juga perlulah ‘gila’ berlatih silat.

Bagi pesilat muda bersabarlah dalam belajar dan berlatih silat kerana sesuatu gerak dalam silat perlu selalu diamalkan. Cerita pesilat dulu-dulu , belajar langkah tiga pun mengambil masa 2 bulan tapi suasana sekarang sudah berbeza. Tiga atau 4 hari berlatih sesuatu kaedah sudah nampak jemu. Kita patut tahu ‘rasa’ penumbuk yang dilatih seribu kali adalah berbeza dengan ‘rasa’ penumbuk yang dilatih sepuluh ribu kali.

Advertisements

2 responses to “Rahsia silat-Langkah Seribu

  1. Boleh sy tau siape yg menulis artikel ni?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s